IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ се ускоряват в края на миналата година

Повишението е насърчено най-вече от търговията на автомобили

16:35 | 13.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ растат с ускорен темп през декември, подпомогнати от повишеното търсене на автомобили, съобщава Bloomberg. Техните продажби се повишават с 2,4%, което е най-силният ръст от април насам.

През последния месец на годината продажбите растат с 0,6% на месечна база, като през ноември повишението беше в размер на 0,2%, сочат данните на Министерството на търговията. За цялата 2016 г. продажбите на дребно растат с 3,3%, надминавайки резултата за 2015 г., който беше 2,3 на сто.

Потреблението през последното тримесечие не изглежда толкова лошо“, каза Сам Кофин, икономист в UBS Securities, преди да излязат данните. „Има известни индикации, че разходите може да се ускорят в контекста на това, че нагласите изглеждат по-добри“, смята той.

Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за повишение в размер на 0,7%. Стойността за ноември впрочем е ревизирана нагоре от 0,1% до 0,2%.

Осем от всички 13 водещи категории записват ръстове през декември. Освен при търговците на автомобили повишение в търсенето има и при онлайн търговията, магазините за мебели и при търговците на строителни материали. Понижения има при продажбите на универсалните магазини, ресторантите, търговците на електроника и оборудване.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още