Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продажбите на дребно в САЩ се възстановиха през октомври

Растат покупките на моторни превозни средства и строителни материали

Продажбите на дребно в САЩ се възстановиха през октомври

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ се повишиха рязко през октомври заради ръст на покупките на моторни превозни средства и строителни материали, най-вероятно задвижени от усилията за възстановяване на зоните, опустошени от урагана Флорънс, съобщава Ройтерс.

Продажбите на дребно отчитат ръст от 0,8% през миналия месец спрямо предходния и с 4,6% на годишна база. Данните за септември бяха ревизирани в посока надолу до понижение с 0,1% вместо отчетеното по-рано покачване с 0,1%.

Още по темата

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха продажбите на дребно през октомври да се повишат с 0,5%.

Без автомобилите, бензина, строителните материали и хранителните услуги продажбите на дребно са се увеличили с 0,3% през миналия месец. Тези така наречени основни продажби на дребно отговарят най-много на компонента на потребителския разход от брутния вътрешен продукт.

Данните и за основните продажби на дребно бяха ревизирани за септември до ръст ot 0,3% вместо отчетените преди това 0,5%.

Силният пазар на труда подкрепя потребителските разходи, като се наблюдава безработица от 3,7%, което е най-ниското й ниво от близо 49 години насам, докато годишният ръст на заплатите регистрира най-голямото си увеличение от девет години и половина.

Последните данни за продажбите на дребно показват, че потребителските разходи са запазили голяма част от силата си в началото на четвъртото тримесечие, което вероятно ще доведе до силен растеж на икономиката, въпреки че се очаква търговският дефицит са се влоши още повече, а жилищният пазар са продължи да отслабва.

Продажбите на автомобили са скочили с 1,1% през миналия месец, тъй като жителите на засегнатите от природни бедствия райони заменят повредените си превозни средства. За сравнение, през септември беше отчетен спад от 0,1% в продажбите на автомобили. Продажбите в магазините за строителни материали са нараснали с 1% през октомври също вероятно именно заради усилията за възстановяване на засегнатите райони.

Продажбите в магазините за дрехи са се повишили с 0,5% след покачване с 0,8% през септември. Продажбите онлайн и по пощата са скочили с 0,4% през октомври, след като нараснаха с 1,3% през предходния месец.

Приходите на бензиностанциите са се вдигнали с 3,5%, което вероятно отразява по-високите цени на бензина.
 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Поръчките на щатски стоки за трайно потребление са намалели с 2,1%