IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ записват най-големия си спад от над една година

Спадът спрямо април може до известна степен да се обясни с по-ниските цени на бензина

16:54 | 14.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ записват през май най-големия си спад от над една година насам, който се дължи основно на по-малко закупени леки автомобили и стоки от втора необходимост, съобщава Ройтерс.

Продажбите на дребно се понижават с 0,3% на месечна база, след като през април се повишиха с 0,4 на сто. Спадът през май е най-големият от януари насам и опровергава очакванията на икономистите за ръст от 0,1 на сто.

На годишна база продажбите на дребно в САЩ растат с 3,8%.

Спадът спрямо април може до известна степен да се обясни с по-ниските цени на бензина.

Когато се изключат продажбите на автомобили, бензин, строителни материали и храни, продажбите на дребно остават без изменение, след като през април записаха 0,6% ръст. Това са т.нар. базисни продажби на дребно и се следят внимателно, тъй като са пряко свързани с компонента за потребителските разходи в БВП.

Изненадващо слабите данни за потреблението, което генерира над две трети от икономиката, може да обезпокоят Федералния резерв, който тази вечер приключва заседанието си и по всяка вероятност ще повиши лихвите с 25 базисни пункта.

Продажби на дребно в САЩ на месечна база. Графика: TradingEconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още