IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания частично се възстановиха през януари

Ускоряващата се инфлация обаче може отново да свие потреблението през следващите месеци, прогнозират икономисти

12:40 | 18.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно във Великобритания частично са се възстановили през януари, докато ефектът на омикрон щама върху потребителите е намалял, пише Bloomberg.

Обемът на продадените стоки в магазините и онлайн пространството е нараснал с 1,9% през първия месец на годината на месечна база, показват данните на Националната статистическа служба на страната в петък. За сравнение, през декември показателят се е свил с 4%. Това е най-голямото месечно увеличение от април, когато магазините за стоки, които не са от първа необходимост, отново отвориха врати. Очакванията на икономистите бяха за ръст от 1,2 на сто.

Двигател на ръста са били увеличилото се потребление на стоки за домакинствата и на такива в градинските центрове. Продажбите в хранителните магазини са се свили под предпандемичните си нива за пръв път през януари, докато делът на онлайн продажбите е паднал до най-ниското си ниво от март 2020 г.

Данните може и да убедят Английската централна банка (АЦБ), че икономиката на страната се възстановява достатъчно силно, за да се справи с трето поредно лихвено повишение през март.

Очакванията на икономистите обаче са потреблението да се забави отново през следващите месеци, а сред причините за това са поскъпващата енергия и увеличението на данъците през април, когато АЦБ очаква инфлацията да достигне своя връх от 7,25 на сто.

Последните данни показа, че инфлацията във Великобритания е надминала очакванията през януари и се е задържала на 30-годишен връх.

„Търговците на дребно ще бъдат наясно обаче, че натискът от поскъпващата издръжка на живот може да принуди потребителите да внимателно да разглеждат своите разходи през следващите седмици и месеци, което ще повлияе на търговията“, каза ръководителят по търговия на дребно в KPMG Пол Мартин.

„Картината ще стане по-сложна, ако тези, които са успели да спестят по време на пандемията, решат, че сега не е правилният момент да похарчат събраното“, добави Мартин.

Продажбите на дрехи и обувки са намалели с 5% през месеца, което вероятно отразява факта, че магазините са направили по-ниски отстъпки на тези стоки спрямо предходните години.

През четвъртото тримесечие на миналата година продажбите на дребно в Обединеното кралство са се свили с 0,5% спрямо първоначалните данни за 0,2% спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още