IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания нарастват неочаквано през август

Повишението се дължи на стоките за дома, докато при храните и дрехите е отчетен спад

13:55 | 20.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания неочаквано са нараснали миналия месец, след като най-горещото лято в историята е насърчило купувачите да харчат повече, съобщава Bloomberg.

Продажбите са нараснали с 0,3% спрямо юли въпреки очаквания спад от 0,2% в допитване на Bloomberg. Данните за предходния месец също бяха ревизирани към повишение, сочат данни на Националната статистическа служба в Лондон.

Повишението се дължи на стоките за дома като мебели и електроуреди. Продажбите на храна и дрехи са намалели през август след силния ръст през юли. При изключване на горивата за автомобили продажбите също са нараснали с 0,3%.

Топлото време е помогнало продажбите на дребно да постигнат ръст от 3,4% на годишна основа в периода между юни и август спрямо едва 2,1% през същия период на миналата година, сочат данните на британската статистика. Възможно е магазините да са прибегнали до по-сериозни отстъпки в сравнение с предходните години.

Данните потвърждават признаците за ускоряване на икономиката през третото тримесечие. Растежът между май и юли беше най-силният от близо една година насам, а публикувани в сряда данни показаха, че инфлацията неочаквано се е ускорила до 2,7%, над целта от 2% на Английската централна банка (АЦБ). Банката повиши лихвените си проценти миналия месец до най-високото им ниво от близо десет години.

Силното лято за магазините идва след година, в която британските потребители страдаха от повишаването на цените, което надвиши ръста на заплатите заради срива на паунда след гласуването за Brexit. Спадът беше усетен особено остро от традиционните британски продавачи на дребно, които изпитват затруднения и на фона на растящата конкуренция от интернет.

Данни на John Lewis Partnership, публикувани по-рано този месец, показаха, че печалбата им преди облагането с данъци е намаляла с близо 99% през първото полугодие, тъй като по-слабият паунд и стимулираната от интернет конкуренция за цените са свили маржовете. Разходите онлайн са скочили с 14,2% на годишна основа през август, сочат данните на статистическата служба.

Спрямо миналата година продажбите на дребно са се повишили с 3,3% през август. При изключване на горивата годишният растеж е достигнал 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още