IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания неочаквано се свиха

Търговците на дребно се притесняват за това какво предстои през останалата част на годината, след като инфлацията в страната вече достигна рекордно равнище

11:33 | 25.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Продажбите на дребно във Великобритания неочаквано са се свили през февруари, след като онлайн пазаруването се е върнало на нивата си от март 2020 г. преди началото на пандемията, а поскъпващите горива са натежали на бюджета на домакинствата, пише Ройтерс.

Продажбите на дребно по обем са намалели с 0,3% спрямо януари, показват данните на Националната статистическа служба (ONS) на страната, публикувани в петък. Икономистите, анкетирани от медията, очакваха среден ръст от 0,6% на месечна база.

На годишна база показателят е нараснал със 7,0%. Повишението е под прогнозирания растеж от 7,8 на сто.

Без продажбите на автомобилни горива, чиито цени нараснаха поради ескалиращото напрежение между Украйна и Русия, продажбите са намалели с 0,7 на сто.

Според ONS продажбите през февруари са били с 3,7% над предпандемичните си нива от февруари 2020 г., но делът на онлайн продажбите като стойност се е свил до най-ниското си ниво от март 2020 г., спадайки до 27,8%.

Намалелият брой на новозаразени с омикрон щама е довел до спад в покупките на храна в размер на 0,2% на месечна база, тъй като хората са се завърнали в баровете и ресторантите. Социализацията и връщането към офисите са предизвикали 13% ръст на продажбите на дрехи.

Обемът закупени горива е надминал предпандемичните си нива за пръв път от премахването на ограничителните мерки против коронавируса.

Продажбите на магазините за стоки за дома са намалели с 2,5% и според някои търговци на дребно това се дължи на бурното време, което е повлияло на броя посетители.

Търговците на дребно се притесняват за това какво предстои през останалата част на годината, след като инфлацията във Великобритания вече достигна рекордни равнища.

Друг доклад, публикуван в петък, показа, че потребителското доверие в Обединеното кралство през март се е понижило до най-ниското си ниво от ноември 2020 г. Причина за това са били опасенията около инфлацията, по-високите лихви и войната в Украйна.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още