IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха мрачен финал на 2018 г.

Всички браншове, освен бензиностанциите и хранителните магазини, са отчели свиване на оборотите в иначе празничния месец

14:21 | 18.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на дребно в Обединненото кралство са се понижили през декември, след като британските потребители се отказват да пазаруват и остават предпазливи преди развода на страната с Европейския съюз, съобщава Financial Times. Купувачите обаче са се възползвали от промоциите около Черния петък през ноември.

Оборотът в търговията на дребно е намалял с 0,9% през декември спрямо предходния месец, показват данните на Бюрото за национа статистика. Спадът е по-голям от прогнозата на икономистите, интервюирани от Ройтерс, за 0,8%. За сравнение, през ноември продажбите на дребно нараснаха с 1,3%.

Всички браншове, освен бензиностанциите и хранителните магазини, са отчели свиване на оборотите в иначе празничния месец. На годишна база продажбите на дребно са се повишили с 2,7%, като само преди две години през декември търговията на дребно се радваше на ръст от 4,7%.

Продажбите на нехранителните магазини имат най-голяма тежест за месечния спад, отчетен през декември – те се са свили с 2,3%. Онлайн продажбите като дял от всички продажби пък са се повишили до 20% при 17,9% през декември 2017 г. През последния месец на миналата година продажбите на горива са скочили с 2,6%.

Продажбите през четвъртото тримесечие като цяло са се понижили с 0,2% след ръста с 1,4% през третото тримесечие, които беше стимулиран от горещото време на острова.

„Потребителите са все по-загрижени за рисковете, свързани с икономическите перспективи около Brexit“, коментира Самуел Томс, икономист в Pantheon Macroeconomics.

През декември индексът на потребителското доверие, измерван от компанията за пазарни проучвания GfK, се понижи до най-ниското си ниво от юли 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още