IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания отчетоха изненадващ ръст

Обемът продажби на дребно е нараснал с 0,8% през февруари на месечна база

14:00 | 22.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британските продажби на дребно бележат рязък ръст през февруари, макар че съмненията за силата на търсенето от потребителите остават, докато Английската централна банка обмисля кога да повиши лихвените проценти преди Brexit, предава Ройтерс.

Обемът продажби на дребно е нараснал с 0,8% спрямо януари, съобщи Националната статистическа служба. Резултатът е над консенсусната прогноза в анкета сред икономисти на Ройтерс, която сочи месечен ръст от 0,4%. През януари продажбите се свиха с 0,2%.

Въпреки това, разглеждайки последните три месеца до февруари, които преодоляват месечната волатилност в данните, продажбите са се свили с 0,4%, което е първият подобен спад от почти година.

Има риск през март да бъде отчетено допълнително понижение, тъй като снежните бури през месеца доведоха до редица прекъсвания във Великобритания.

Британската икономика се представи по-слабо спрямо конкурентите си през миналата година, след като по-високата инфлация – в резултат на поевтиняването на паунда след вота за Brexit през 2016 г. - удари покупателната сила на потребителите.

Английската централна банка трябва да обяви решението си по паричната политика по-късно днес и очаква натискът върху потребителите да отслабне през 2018 г., след като инфлацията се забави и ръстът на заплащането се ускори.

Данните от четвъртък сочат, че цените от търговията на дребно през февруари са нараснали с 2,5% на годишна база, което е най-слабият ръст от януари 2017 г.

Официалните данни в сряда показаха, че заплащането като цяло се е повишило с най-бързия си годишен темп от средата на 2015 г. през трите месеца до януари.

Статистическата служба съобщи още, че ръстът в продажбите на дребно през февруари се дължи основно на супермаркетите, както и на продажбите на горива и онлайн пазаруването. Нехранителните търговци на дребно, сред които са универсалните магазини и магазините за дрехи, са отчели спадове в продажбите.

На годишна база данните сочат, че продажбите на дребно са се увеличили с 1,5% спрямо очакванията за ръст от 1,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още