IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания отчитат 12-процентен скок през май

В същото време държавният дълг надхвърли 100% от брутния вътрешен продукт на страната за първи път от 1963 г.

11:45 | 19.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Продажби на дребно във Великобритания се възстановяват много по-силно от очакваното през май, тъй като страната постепенно облекчи ограничителните мерки заради коронавируса. Но в същото време държавният дълг достигна рекордно високи стойности, като през миналия месец той надхвърли 100% от националния брутен вътрешен продукт (БВП), съобщава Ройтерс.

Обемите на продажбите на дребно през май скочиха с рекордните 12% след историческия спад от 18% през април, показват официалните данни. 

Скокът оправда най-оптимистичните прогнози на икономистите, анкетирани от Ройтерс. Въпреки напредъка обемът на продажбите остава с 13,1% под нивото от преди година.

Данните за потребителското доверие през май са най-силните от началото на блокадите, но все още остават слаби, показа отделно проучване.

Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли заяви в четвъртък, че икономиката на Кралството изглежда се свива през първата половина на годината  с малко по-малко от очакванията на регулатора. Въпреки това няма гаранция, че безработицата няма да отбележи силен скок.

Великобритания затвори несъществените търговски обекти на дребно в края на март и само малка част от тях отвориха отново през май.

На други магазини в Англия беше разрешено да отворят на 15 юни при спазване на ограничителни мерки.

Продажбите в нехранителните магазини се увеличават през май с 24%, но все още остават с 42% по-ниски в сравнение с тези от преди година, като магазините за дрехи са най-силно засегнатата категория, отчитайки годишен спад в размер на повече от 60%.

Продажбите на горива скачат с 49%, след като британците отново започнаха да пътуват.

Онлайн продажбите нарастват до една трета от всички разходи, което е нов рекорд за тази категория.

Данните очертаха и мащаба на удара върху публичните финанси във Великобритания в резултат на огромното увеличение на разходите на правителството, главно заради схемата за защита на работните места.

Нетните заеми в публичния сектор достигнаха 55,2 млрд. паунда (68,7 млрд. долара) през май - рекордно високо ниво, след като данните през април бяха преразгледани до 48,5 млрд. паунда от 62,1 млрд. паунда.

Размерът на дълга през май е девет пъти по-голям от дефицита през същия месец на миналата година.

„Най-добрият начин да възстановим публичните си финанси на по-устойчива основа е безопасното възобновяване на икономиката ни, за да могат хората да се върнат на работа“, посочва финансовият министър Риши Сунак.

Размерът на държавния дълг се покачи до над 100% от БВП на страната за първи път от 1963 г., когато Великобритания все още изплащаше разходите около Втората световна война, което отразява рекордното свиване на икономиката през април.

През април и май заемите възлизат на 103,7 млрд. паунда, което е с 87 млрд. паунда повече в сравнение със същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още