IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания отчитат минимален ръст през януари

И на месечна, и на годишна база резултатите са под прогнозите

12:38 | 16.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на британските продажби на дребно се забавя повече от очакваното през януари, тъй като потребителите ограничават разходите си, съобщава Financial Times.

Обемът на продажбите на дребно се увеличава с 0,1% спрямо декември, което е доста под очакванията на анализаторите за ръст от 0,5% през януари, сочи анкета на Thomson Reuters. На годишна база продажбите нарастват с 1,6%, което също е доста под прогнозите за увеличение от 2,6%.

Националната статистическа служба отбелязва, че данните са засегнати от очевидното желание сред британците да влязат във форма. „Продажбите на спортно оборудване се увеличава повече от обичайното през януари 2018 г. след ръст на потреблението при спортните облекла“, казва Раян Мърфи от статитистическата агенция.

Продажбите на спортно оборудване, играчки и игри се увеличават с почти 11% на годишна база, докато на хранителни продукти намаляват.

Като цяло обаче скромният ръст през януари идва след остър спад на данните през декември, когато продажбите се свиват с 1,5% за месеца.

Понижението през декември отчасти се дължи на факта, че потребителите бяха направили повече покупки при разпродажбите около Черния петък през ноември. Икономистите очакваха ръстът през януари да се възстанови след този неочакван спад.

Данните сочат и разочароващ коледен сезон като цяло. Темпът на растеж през трите месеца до края на януари се е понижил забавя до 0,1% - най-ниското му ниво за тримесечие от април 2017 г.

Потребителските разходи бяха ударени от по-бързото увеличение на цените от това на заплатите, след като поевтиняването на паунда след вота за Brexit доведе до по-голяма инфлация.

„Фактът, че продажбите на дребно не успяха да се възстановят значително след спада от 1,4% на месечна база през декември показва, че не може да се разчита на потребителите да дръпнат напред икономиката тази година“, коментира Сам Томс от Pantheon Macroeconomics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още