IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания пострадаха от лошото зимно време

Повишава се търсенето на стоки в Интернет, особено около големи празници

12:19 | 19.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания отчитат най-голямото си тримесечно понижение от една година насам за периода януари-март 2018 г., след като необичайно студеното и снежно време очевидно е оставило купувачите вкъщи, съобщава Ройтерс.

Обемът на продажбите на дребно през март се свива с 1,2%, след като през февруари беше регистрирано повишение от 0,8%. За миналия месец консенсусната прогноза на анализаторите беше за понижение, но с 0,5%.

За първото тримесечие като цяло обемът на продажбите е спаднал с 0,5% в сравнение с последните три месеца на 2017 г., което е най-голямото тримесечно понижение от първите три месеца на миналата година. Това вероятно ще забави растежа на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие с 0,03 процентни пункта.

Големите магазини съобщават, че се наблюдава повишаване на търсенето на стоки в Интернет, особено около празници като Деня на майката и Великден.

Най-много през март са се свили продажбите на бензин – със 7,4%, което вероятно е резултат именно от неблагоприятните климатични условия за пътувания. Продажбите на храни и нехранителни продукти отчитат понижение от по 0,6%.

Още през миналия месец Английската централна банка заяви, че по-студеното от обичайното време ще забави временно икономическия растеж, но без това да засяга основната картина, която ясно показва, че е необходимо да се върви към по-високи лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още