IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания растат пети пореден месец

Септември беше петият поред месец на нарастващи продажби

11:09 | 23.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в Обединеното кралство са се увеличили повече от очакваното миналия месец, като търсенето на стоки за домашно обзавеждане и храни допринася за големия ръст на показателя, съобщава Bloomberg.

Обемът на стоките, продавани в магазините и онлайн, е нараснал с 1,5% на месечна база през септември, съобщи Службата за национална статистика в петък, надминавайки прогнозите на икономистите за ръст от 0,2%. Това е петият пореден месец на нарастващи продажби на дребно и третият най-голям ръст досега тази година.

Продажбите на дребно вече са с 5,5% по-високи в сравнение с нивото преди пандемията през февруари. На тримесечна база до септевмри обемът на продажбите на дребно се е увеличил със 17,4% в сравнение с предходните три месеца. Това е най-голямото регистрирано тримесечно увеличение тази година, като продажбите се повишават от рекордно ниските нива по-рано 2020 г. на фона на блокирането заради коронавируса.

Доверието на домакинствата започва да се свива още преди вирусът да се разпали отново, принуждавайки много райони да възобновят ограниченията, показа доклад на GfK в петък. Броят на съкратените работни места в страната е скочил най-много през тримесечието юни-август.

Въпреки това по-големите продажби през септември се дължат на търсенето на стоки за подобряване на дома и високите продажби в градинските центрове. Хранителните магазини също записват скок в продажбите, докато тези на дрехи намаляват.

Онлайн продажбите са били особено силни, като са се повишили до 27,5% от общите в сравнение с дела от 20,1% през февруари. Amazon.com обяви, че тази година ще наеме още 7000 служители за постоянна работа във Великобритания, за да се справи с нарастването на търсенето.

продажби продажби

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още