IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания растат с най-бърз темп от януари 2016 г.

Повишенията и за годината, и за месеца надминават очакванията

12:11 | 18.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания отчитат голямо повишение през април, далеч над прогнозите, съобщава Investing.com.

Данните на Националната статистическа служба показват, че продажбите на дребно на Острова нарастват с 2,3% на месечна база. Това е най-силното увеличение от януари 2016 г., а прогнозите бяха за повишение от 1%. През март имаше спад от 1,4%.

На годишна база продажбите на дребно се повишават с 4% през април на фона на очаквания за 2,1% ръст.

Базисните продажби на дребно, които изключват автомобилите и горивата, се ускоряват от 1,2% през март до 2% на месечна база през април. На годишна база повишението възлиза на 4,5%. И двете стойности са над очакванията.

Данните показват, че потребителските разходи са със стабилно представяне на фона на рязко поскъпващите храни и горива, коментира Bloomberg. Продажбите на дребно във Великобритания се понижиха през първото тримесечие, като това се случва за пръв път от седем години, припомня агенцията.

След публикуването на данните паундът поскъпна на 1,30 долара за пръв път от септември насам.

По-доброто време през април е довело до по-високо търсене на хардуер и стоки за бита, посочват от статистическата служба. Освен това данните са коригирани, за да няма изкривявания, тъй като тази година Великден беше през април.

Изменение в продажбите на дребно на месечна база:

source: tradingeconomics.com

Изменение в продажбите на дребно на годишна база:


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още