IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания се свиват с 1,5% през декември

Въпреки повечето покупки за празниците тенденцията е за забавяне

12:49 | 19.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания се свиват с 1,5% през декември в сравнения със силния ноември, става ясно от официалната статистика. За последното тримесечие на годината пък се отчита минимално повишение от 0,4% в сравнение с предишните три месеца.

На годишна база през декември продажбите на дребно в Обединеното кралство се увеличават с 1,4% за всички видове стоки с изключение на хранителните. 

За цялата изминала 2017 г. продажбите на дребно в страната отчитат ръст от 1,9%, което е най-слабият темп на нарастване от 2013 г. насам. Като се погледне извън сезонно изгладените данни, се вижда, че пазаруването за коледните празници в последните години се измества по-рано, основно заради Черния петък през ноември.

Продажбите през интернет продължават да се увеличават в сравнение с предходните години, като се забелязва предпочитание да се пазарува от магазини, които имат и физическо представителство.

„Продажбите на дребно нарастват през последните три месеца на миналата година основно заради сезонните разпродажби, но дългосрочната картина е за забавяне на растежа с нарастващи цени, изяждащи доходите на хората“, коментира Риън Мърфи, старши статистик в Националната статистическа служба. Той обясни още, че в последните години 1 от всеки 5 паунда се изразходва за пазаруване в интернет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още