IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания се свиват с най-резкия темп от 2009 г.

Според Конфедерацията на британската индустрия продажбите са малко под обичайните нива за сезона

16:41 | 26.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания се свиват с най-резкия темп от 2009 г., а опасенията за слабостта на жилищния пазар може да задълбочат слабостта в потреблението тази година. Това съобщава Конфедерацията на британската индустрия и посочва, че индексът ѝ за продажбите на дребно се е сринал до -36 пункта през октомври, което е най-ниската стойност от март 2009 г.

През септември измерителят беше на положителна територия от 42 пункта.

Според конфедерацията продажбите са малко под обичайните нива за сезона. 

Данните подсказват, че има продължителен натиск върху домакинствата заради комбинацията от ускорена инфлация и слаб ръст на заплатите. По-рано този месец официалните данни показаха, че търговците на дребно са отчели най-слабото си тримесечие (до края на септември) от четири години насам.

Отделен доклад от четвъртък показва, че охлаждането на имотния пазар може допълнително да навреди на ентусиазма на британците да харчат. Изследване на YouGov и Центъра за икономически и бизнес проучвания показа, че като цяло нагласите се подобряват, но увереността в жилищния пазар намалява.

Всички тези данни вероятно ще бъдат взети предвид от Английската централна банка (АЦБ), когато заседава за паричната политика следващата седмица. Дори и леко повишение на лихвените проценти обаче може да се отрази на потребителските навици, особено на тези британци, които са загрижени за своята ипотека, коментира Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още