IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания забързват темпо през второто тримесечие

Това дава доза увереност на АЦБ при разглеждането на паричната политика следващия месец

12:08 | 19.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания нараснаха с най-бързо темпо от повече от десетилетие насам през второто тримесечие на 2018 г., давайки увереност на Английската централна банка при разглеждането на лихвените проценти следващия месец, съобщава Ройтерс.

Обемът на продажбите на дребно само през юни се е понижил с 0,5%. Продажбите за второто тримесечие обаче растат с 2,1% спрямо първите три месеца на годината, което е и най-голямото увеличение от първото тримесечие на 2004 г. 

Ръстът на продажбите на дребно във Великобритания, като цял се забави през първото тримесечие на 2018 г. заради лошото време, продължаващия натиск от високата инфлация и очакванията за Brexit през следващата година. А през май Английската централна банка заяви, че ще забави повишаването на лихвите в страната, докато не се увери, че растежът се е завърнал.

Продажбите на дребно през юни са били с 2,9% по-високи на годишна база, като консенсусната прогноза на пазара беше за ръст от 3,7%, забавяйки се от отчетените 4,1% през май, което е най-бързият темп на растеж от ноември 2016 г.

Данните контрастират на относително слабия ръст на заплатите и данните за инфлацията, което накара някои икономисти да поставят под въпрос възможността АЦБ да повиши лихвите следващия месец, което би било евентуално второто повишение след финансовата криза от 2008 г.

Националното статистическо бюро на Великобритания обяви, че силните данни за сектора на търговията на дребно, който съставлява само 5% от икономиката, вероятно ще добавят 0,1 процентни пункта към растежа на БВП през второто тримесечие.

Общият икономически растеж във Великобритания тази година вероятно ще бъде най-слабият от 2012 г. насам според Международния валутен фонд, който намали прогнозата си на 1,4% в понеделник. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още