IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Турция се сриват за втори месец подред

Лирата е загубила около 30% от стойността си спрямо долара през тази година, като инфлацията е достигнала най-високата си стойност за последните 15 години

15:40 | 18.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в Турция са се свили със 7,5% на годишна база през октомври след спад от 2,9% през предходния месец, съобщава tradingeconomics.com. Това е вторият месец подред, в който търговията в стараната изпитва затруднения, като в същото време е регистрирано най-голямото понижение от 2006 г. насам.

По-сериозно се свиват продажбите на автомобилни горива (със 7,6% спрямо спад от 3,6% през септември) и на нехранителните продукти (с 12,1% спрямо понижение от 7,8% месец по-рано). Освен това се наблюдава забавяне в ръста на поръчките по пощата и интернет до 4,5% при повишение от 17,2% през септември.

Също така ръстът на продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се забавя до 1,6% през октомври от 7,3% през септември. На месеча база продажбите на дребно са намалели с 2,6%.

Лирата е загубила около 30% от стойността си спрямо долара през тази година, като инфлацията е достигнала най-високата си стойност за последните 15 години, отразявайки се негативно на икономическия растеж. БВП на Турция се забави рязко до 1,6% през третото тримесечие на годината.

Последните макроикономически данни показват, че кризата в страната се задълбочава през четвъртото тримесечие, след като индустриалното производство се сви с 5,7% през октомври, допълва Ройтерс. 

Икономистите очакват рецесия в Турция през следващата година, тъй като по-високите лихвени проценти намалиха рязко и търсенето на кредити.

Според проучване на Ройтерс очаквания ръст на БВП за цялата година ще бъде 2,8% спрямо 7,4% през 2017 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още