IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Производствената активност в Китай се понижава и през юни

Слабото търсене и продължаващата търговска война със САЩ ще продължат да влияят негативно върху инвестициите и производството, смята икономист

15:45 | 27.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската промишлена активност се очаква да се свие за втори пореден месец през юни, тъй като бизнес условията в най-голямата азиатска икономика се влошават, а продължаващата търговска война със САЩ удря търсенето, сочи проучване на Ройтерс, обхващащо мнението на редица анализатори.

Очаква се официалният индекс на мениджърите по поръчките в промишлеността (PMI) за юни да нарасне до 49,5 пункта спрямо 49,4 пункта за май, според осреднената прогноза на 20 икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Това обаче ще задържи показателя под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването на месечна основа. 

Неблагоприятната прогноза както и по-мрачните данни за май и април предполагат, че икономическият растеж на Китай вероятно ще се забави през второто тримесечие и ще увеличи перспективата за по-нататъшно облекчаване на паричната политика на банковия регулатор през следващите месеци.

„Очакваме промишлената активност да се задържи ниска и в краткосрочен план, тъй като вътрешното търсене и това отвъд граница остават слаби, което вероятно ще продължи да влияе негативно върху инвестициите и производството“, споделя Тан Дзиенуей, икономист в Bank of Communications в Шанхай.

Ръстът на промишленото производство на Китай достигна най-ниското си равнище от 17 години през май, водено от износа, докато инфлацията на промишлените производствени цени също се забави на фона на колебливото търсене.

Данните за PMI индекса и проучването на сектора на услугите ще бъдат публикувани в неделя, само ден след края на срещата на върха на страните от Г-20 в Япония.

Американският президент Доналд Тръмп и китайския държавен глава Си Дзинпин ще разговарят по време на форума, отбелязвайки първата среща между представители на двете страни след прекъсването на преговорите през май.

Скъпата война на мита между двете най-големи икономики в света предизвика силни притеснения относно наближаването на евентуална глобална рецесия и натиск върху финансовите пазари.

Въпреки че износът на Китай се завърна към растеж през май, анализаторите обясниха това явление като подсигуряване на доставките в посока САЩ преди евентуалното налагане на мита върху допълнителен набор от вносни китайски стоки за над 300 млрд. долара.

За да се справи с предизвикателствата пред икономиката, Пекин реши да включи нови мерки за стимулиране на икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още