IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Ръстът на китайския БВП за второто тримесечие ще се забави до 6,2%

Разширяването на въздействието на търговската война върху допълнителни сектори ще се отрази негативно върху икономическия ръст на Китай, смятат икономисти

18:22 | 08.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай нараства с 6,2% през второто тримесечие на годината, съобщава Nikkei Asia Review, като се позовава на данни от анкета, проведена сред икономисти от Азия.

Очакваните стойности отразяват забавянето в ръста на икономиката от 6,4% за периода януари-март, когато пък темпът на ръст на БВП спрямо предходния период не регистрира промяна.

В края на юни Китай и САЩ се споразумяха да възобновят търговските преговори, но малцина икономисти очакват разговорите между двете най-големи икономики в света да потушат напрежението през следващите 12 месеца. 

Ръстът на икономиката, прогнозиран от икономистите, за второто тримесечие на 2019 г. варира от 6,1% до 6,4 на сто. Средната оценка е 6,2%, като при това положение БВП ще отбележи най-бавния си растеж от 1992 г.

През май САЩ увеличиха размера на митата върху вносни китайски стоки на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%. Вашингтон въведе и редица забрани на китайската телекомуникационна компания Huawei Technologies.

“Настроенията на икономистите се помрачиха и промишленото производство не успя да отговори на техните очаквания“, заявява Тетсуджи Сано, старши икономист за района на Азия в Sumitomo Mitsui Asset Management. Неговата прогноза за ръста на БВП е 6,2%.

В своята прогноза Кен Чен от KGI Securities се позовава на слабото представяне на компаниите от преработвателния сектор, строителството и недвижимите имоти.

Средната прогноза за икономическия растеж на Китай за цялата година е 6,2%, което е с 0,1 пункт под прогнозата, представена през март. Икономистите очакват умереното забавяне да продължи, като осреднената оценка за икономическия ръст през 2020 г. достига 6,1%, а за 2021 г. - 6 на сто.

„Търговският спор може да засегне технологичния сектор, а последиците от това могат да се отразят и върху заетостта през втората половина на годината“, посочва Сие Ясюен, старши икономист в China Merchants Securities.

Някои икономисти са по-малко песимистични. „Фискалната и паричната политика, която Китай стартира в края на 2018 г., започна да дава плодове“, казва Фан Сяочен, директор в MUFG Bank. „Китай ще запази своя стабилен растеж от над 6%“, добавя той.

Дейвид Рийс, пазарен стратег в J. Safra Sarasin, също разчита на правителствените мерки.

„Продължаваме да вярваме, че ефектите от по-строгите условия при кредитирането натежаха през второто тримесечие на китайската икономика, но засилващата се агресивна политика ще предизвика обрат през втората половина на годината“, смята Рийс.

китай китай

Китайското правителство определи целта си за растеж за 2019 г. между 6% и 6,5%. Много икономисти смятат, че Пекин ще предложи допълнителни стимулиращи мерки, ако икономиката продължи да забавя своя темп на растеж.

Чън Шъ, старши икономист в ICBIC, смята, че местната управа ще издаде повече облигации за финансиране на инфраструктурни проекти и ще въведе стимули за увеличаване на персоналните разходи за автомобили и други стоки.

Айрис Пан, икономист в ING Bank, очаква разходите за стимулиране да бъдат удвоени от предходната прогноза от 2 трлн. юана до 4 трлн. юана (от 295 млрд. долара до 590 млрд. долара), основно в секторите на транспорта и околната среда.

По отношение на рисковете, които могат да повлияят негативно на китайската икономика, 12 от 15 икономисти посочват развитието на търговските преговори със САЩ. Според анализаторите, най-голямата променлива през втората половина на 2019 г. ще бъдат именно търговските преговори.

Михоко Хосокава, директор в китайското звено на Mizuho Bank, поддържа позицията, че все пак е възможен положителен напредък в отношенията между Вашингтон и Пекин.

Общо 47% от анкетираните икономисти не очакват напредък в преговорите, докато 33% очакват "подобрение".

Някои анализаторите очакват ръста на БВП на Китай да се ускори до края на годината до 6,3%, ако търговската война със САЩ приключи преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Китайският растеж се понижи до 6.2% (УРА!), а нашият си стои на 3%. На кого да берем грижата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още