IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозата на инвеститорите за германската икономика се влошава и през юли

Индексът за икономическите настроения в еврозоната падна до най-ниската си стойност от януари

15:45 | 16.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доверието на инвеститорите в икономическите перспективи на Германия се влошава за трети месец подред, тъй като постоянното напрежение в световната търговия оказва влияние върху инерцията на растежа, съобщава Bloomberg.

Икономическите нагласи в най-голямата икономика в Европа през юли за следващите шест месеца, измерени чрез индекса на института ZEW, са се понижили до -24,5 пункта - най-ниското си ниво за последните девет месеца.

Показателят за текущите условия падна дори под нулата за първи път от 2010 г., до -1,1 пункта което означава, че повече респоденти прогнозират, че ситуацията ще се влоши още.

Германия се сблъсква със спад в производството в продължение на повече от година, като новите данни не подсказват да следва обрат. Бундесбанк прогнозира, че икономиката ще се свие през второто тримесечие, а според друго проучване сред инвеститори има риск дори от изпадане в рецесия.

Най-голямата икономика в Европа е дълбоко засегната от намаляващото световно търсене – тенденция, която се засилва, след като Китай, най-важният ѝ търговски партньор, отчете най-бавния икономически растеж от 1992 г. насам.

„Продължаващата негативна тенденция при новите поръчки към германската индустрия вероятно ще засили песимистичните настроения сред анализаторите“, заяви президентът на ZEW Ахим Вамбах. 

Междувременно от идентично изследване, но за еврозоната, стана ясно, че индексът ZEW за икономическите настроения в региона се понижава с 0,1 процентни пункта спрямо предходния месец до -20,3 пункта през юли, посочва tradingeconomics.com. Това все пак е по-добре от пазарните очаквания за -20,9 пункта, но отчетената стойност е най-ниската от януари. 

През юли 51,1% от анкетираните не очакват промени в икономическата активност през следващите шест месеца, а 34,6% очакват тя да се влоши. В същото време показателят за настоящата икономическа ситуация се понижи с 6,9 пункта до -10,6 през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още