IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозата за японската икономика – слънчево с недостиг на работна ръка

Според доклад на Японската централна банка затягането на пазара на труда може да ограничи стопанската дейност

16:05 | 09.07.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка запазва своята оптимистична оценка за икономиката на деветте провинции в страната, но в някои области компаниите се притесняват от нарастващите разходи заради недостига на работна ръка, което пък е знак, че затягането на пазара на труда може да ограничи стопанската дейност, съобщава Ройтерс.

Централната банка на Япония преразгледа оценката си за капиталовите разходи за три региона, тъй като много фирми са увеличили разходите си за оборудване, за да оптимизират процеси и да компенсират недостига на работна ръка. 

„Японската икономика се очаква да продължи да се развива умерено“, коментира говерньорът на Японската централна банка Харухико Курода по време на свое изказване. Той обясни още, че банката ще запази своята политика, докато инфлацията не достигне целта си от 2%.

Докато много региони се радват на стабилно възстановяване, подкрепено от силното търсене, в някои области все повече фирми се оплакват, че недостигът на работна ръка увеличава разходите и влияе на производството.

„Затягащият се пазар на труда продължава да спомага за повишаването на заплатите и доходите на домакинствата“, коментира пред репортери Ясухиро Ямада, управител на подразделението на ЯЦБ в Осака. Той обаче също потвърди, че недостигът на работна ръка ограничава бизнеса на някои фирми.

„Докато някои компании за търговия на едро и транспортни компании успяха да повишат цените, за да се справят с по-високите разходи, много търговци на дребно не го направиха от страх да не загубят пазарен дял, каза Шо Котака, управител на клона ЯЦБ в Сапоро, Северна Япония.

Сред външните рискове за японската икономика беше посочен търговският конфликт между САЩ и Китай. Някои компании от централна Япония вече виждат негативен ефект върху печалбата си, причинен от забавяне в износа на електронни части.

От друга страна, проливните дъждове в Западна Япония се очаква да окажат негативно въздействие върху производството в заводите, дистрибуцията и настроението на потребителите.

Японският премиер Шиндзо Абе дори отложи планираната за тази седмица обиколка из Европа и Африка заради трудната ситуация в страната, където поройни дъждове взеха вече над 100 жертви.

Регионалният доклад на Японската централна банка ще бъде взет под внимание по време на следващата среща, на която ще се разглежда паричната политика в страната, насрочена за 30-31 юли.

Повече от пет години по-късно програмата за количествени улеснения успя да подкрепи възстановяването на икономиката, но не и инфлацията, която остава под целта на централната банка.

Миналата седмица японското правителство прогнозира, че икономиката ще расте по-бързо от прогнозите през фискалната година, приключваща през март 2020 г., като износът, потреблението и капиталовите разходи се очаква да компенсират планираното увеличение на данъка върху продажбите, който влиза в сила през следващата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 5 години
кажи кво ви требва? 5 кораба с мигранти ? ... 10 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още