IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителността в САЩ се сви до близо 75-годишно дъно

Молбите за помощи при безработица в САЩ нараснаха повече от очакваното

16:42 | 05.05.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Производителността в САЩ се е свила в началото на 2022 г., падайки до близо 75-годишно дъно, докато разходите за труд нараснаха, а щатската икономика се бореше с омикрон щама на коронавируса, съобщи CNBC.

Производителността извън земеделския сектор - измерваща отношението между произведената продукция към изработените часове - се е свила със 7,5% в периода януари - март, което е било най-голямото понижение от третото тримесечие на 1947 г.

Междувременно разходите за единица труд са нараснали с 11,6%, с което увеличението за последните четири тримесечия е било в размер на 7,2 на сто, или най-голямото увеличение от третото тримесечие на 1982 г.

Очакванията на Wall Street бяха за спад от 5,2% в производителността и за ръст от 10,5% в разходите за единица труд.

Статистиката подчертава натиска от ускоряващата се инфлация в САЩ, заради която цените се покачват с най-бързия си темп от над 40 години насам. В сряда Федералният резерв на САЩ одобри най-голямото лихвено повишение от 22 години насам в размер на 50 базисни пункта в опит да пребори инфлацията.

Друг доклад на министерството на труда в САЩ показа, че молбите за помощи при безработица са нараснали до 200 хил. в седмицата до 30 април, което е увеличение от 19 хил. спрямо предходния период и е над очакванията на Dow Jones за ръст от 182 хил.

Продължаващите заявления са намалели с 19 хил. до 1,38 млн., което е било най-ниското ниво от 17 януари 1970 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьо, панелен комплексар, чувал ли си приказката, където жабата видяла, че подковават коня и тя вдигнала крак? Е, в случая с пPocия дори не е и жаба, а икономическа ***, преживяваща от дълбаене и cмyкaне на природни ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 1 година
а у русия как е поизводителноста... май е нема, а седящия на маса може ли изобщо да стане ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Ние, наглосаксите и сега купуваме стада души за мъниста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Злият Путин е виновен - за спадът на производителността и чудовищният ръст на инфлацията. Нали така? Ако не беше той - Ръкуващият се с призраци завоевател на Бялото дом щеше да превърне САЩ в първа вселенска сила и да купи целия свят, без да има нужда да го ограбва или бомби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още