IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност на Китай се понижава с повече от очакваното

Растежът в сектора на услугите се забавя, тъй като бизнесът изпитва затруднения на фона на слабия икономически ръст и проблемите в търговията

09:36 | 31.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производствената активност в Китай се свива за шести пореден месец през октомври, като темпът ѝ надминава очакванията на анализаторите. В същото време растежът в сектора на услугите се забавя, тъй като компаниите изпитват затруднения на фона на най-слабия икономически растеж от близо 30 години, съобщава Ройтерс.

Втората по големина икономика в света е изправена пред повишени рискове от забавяне на глобалното търсене и китайско-американската търговска война, засилвайки натиска върху политиците, които са изправени пред необходимостта от въвеждане на повече стимули, за да избегнат по-рязко забавяне и по-големи загуби при работните места. 

Индексът на мениджърите по поръчките PMI се понижава до 49,3 пункта през октомври, спрямо 49,8 пункта през септември, съобщава китайското национално статистическо бюро в четвъртък. Границата от 50 пункта разделя растежа от свиването на месечна база.

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха този показател да се запази без промяна през октомври спрямо септември.

Притиснат от охлаждането на вътрешното търсене, влошаващите се инвестиции и продължителната търговска война със САЩ, икономическият растеж на Китай се забавя до близо 30-годишно дъно от 6,0% през третото тримесечие, засилвайки очакванията, че Пекин ще трябва да въведе допълнителни мерки за подкрепа в скоро време.

Новите поръчки за износ отчитат спад за 17-и месец поред през октомври, като подиндексът се понижава до 47,0 пункта спрямо 48,2 пункта през предходния месец.

Общите нови поръчки, включващи тези за износ и за вътрешна употреба, се завърнаха на негативна територията и изтриха лекия растеж от септември, което подчертава продължаваща слабост на местното търсене.

Свиването на търсенето ще окаже натиск върху цените и допълнително ще изтрие от и без това слабия марж на производителите. През септември цените на производителите в Китай отчетоха най-острия спад за повече от три години, докато индустриалните печалби се свиха за втори месец.

Предприятията продължават да освобождават работни места през октомври поради отслабването на търсенето и нарастваща несигурност около бизнеса. Подиндексът на заетостта достига 47,3 пункта през октомври в сравнение с 47,0  пункта за предходния месец.

Китайският производствен сектор ще остане под напрежение през следващите месеци, тъй като близо 16-месечната търговска война между Пекин и Вашингтон остава нерешена, въпреки че двете страни работят върху междинно споразумение, което може да бъде финализирано в рамките на следващите няколко месеца.

Пекин разчита на стабилни компании в сферата на услугите, които частично ще компенсират бавното вътрешно и глобално търсене на произведените в Китай продукти.

Секторът на услугите, който съставлява повече от 50% от икономиката на страната, през последните години е силно подпомогнат от нарастващите заплати на китайските потребители и стабилните разходи. Секторът на услугите обаче започна да се охлажда в края на миналата година на фона на по-мащабния икономически спад.

Анкета на Ройтерс показва, че растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай се забавя до 6,2% през 2019 г., като се очаква след това да продължи тази тенденция до 5,9% през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още