IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в еврозоната остана устойчива в края на 2021 г.

За това допринесоха по-малкото проблеми във веригите на доставките

11:53 | 03.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L. P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L. P.

Производствената активност в еврозоната остана устойчива в края на 2021 г., след като фабриките се възползваха от отслабването на проблемите във веригите на доставките и се запасиха със суровини с рекордни темпове, показва проучване, цитирано от Ройтерс.

Коронавирусната пандемия стана причина фабриките да се борят да получат нужните им материали и доведе до покачване на разходите, но временното облекчаване на проблемите с доставките помогна за значително намаляване на ценовия натиск.

Индексът на IHS Markit за мениджърите по поръчките (PMI) в производството е спаднал до 58 пункта през декември спрямо 58,4 пункта през ноември, което отговаря на първоначалната прогноза, но все още е значително над границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването.

Индексът, измерващ производителността, който е част от общия PMI и се разглежда като добър ориентир за икономическото здраве, се задържа на стабилно ниво от ноемврийските 53,8 пункта.

„Втората половина на 2021 г. беше невероятно труден период за производителите в еврозоната, но най-новите данни от проучването не развалиха много празничното настроение“, твърди Джо Хейс, старши икономист в IHS Markit.

“Виждаме някои колебливи, но добре дошли признаци, че кризата във веригата на доставките, която порази производствените линии в цяла Европа, започва да отстъпва. Въпреки че ръстовете, които трябваше да се постигнат, бяха незначителни... PMI данните показаха, че запасите от покупки нарастват с рекорден темп през декември“, допълва той.

Миналия месец Европейската централна банка направи още една малка крачка към намаляването на стимулите от ерата на кризата, но повиши прогнозите си за инфлацията и сега очаква тя да достигне 3,2% тази година, което е значително над целта от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още