Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Производствената активност в еврозоната остана устойчива в края на 2021 г.

За това допринесоха по-малкото проблеми във веригите на доставките

Производствената активност в еврозоната остана устойчива в края на 2021 г.

Снимка: Bloomberg L. P.

Производствената активност в еврозоната остана устойчива в края на 2021 г., след като фабриките се възползваха от отслабването на проблемите във веригите на доставките и се запасиха със суровини с рекордни темпове, показва проучване, цитирано от Ройтерс.

Коронавирусната пандемия стана причина фабриките да се борят да получат нужните им материали и доведе до покачване на разходите, но временното облекчаване на проблемите с доставките помогна за значително намаляване на ценовия натиск.

Индексът на IHS Markit за мениджърите по поръчките (PMI) в производството е спаднал до 58 пункта през декември спрямо 58,4 пункта през ноември, което отговаря на първоначалната прогноза, но все още е значително над границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването.

Още по темата

Индексът, измерващ производителността, който е част от общия PMI и се разглежда като добър ориентир за икономическото здраве, се задържа на стабилно ниво от ноемврийските 53,8 пункта.

„Втората половина на 2021 г. беше невероятно труден период за производителите в еврозоната, но най-новите данни от проучването не развалиха много празничното настроение“, твърди Джо Хейс, старши икономист в IHS Markit.

“Виждаме някои колебливи, но добре дошли признаци, че кризата във веригата на доставките, която порази производствените линии в цяла Европа, започва да отстъпва. Въпреки че ръстовете, които трябваше да се постигнат, бяха незначителни... PMI данните показаха, че запасите от покупки нарастват с рекорден темп през декември“, допълва той.

Миналия месец Европейската централна банка направи още една малка крачка към намаляването на стимулите от ерата на кризата, но повиши прогнозите си за инфлацията и сега очаква тя да достигне 3,2% тази година, което е значително над целта от 2%.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед се подготвя за по-агресивни ходове от очакваното