Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Производствената активност в еврозоната остава силна и през октомври

Проблемите с веригите на доставки и логистиката обаче вдигат производствените цени и ограничават растежа

Производствената активност в еврозоната остава силна и през октомври

Снимка: Архив Ройтерс

Производствената активност в еврозоната е останала силна през миналия месец, но проблемите с веригите на доставки и логистиката вдигат производствените цени и ограничават растежа, показа ново проучване от вторник.

Продължаващите прекъсвания, причинени от пандемията с коронавирус, заедно с недостига на шофьори на тежкотоварни камиони доведоха до недостиг на продукти и оставиха заводите без суровините, от които се нуждаят, коментира Ройтерс.

Индексът на IHS Markit за мениджърите по поръчките (PMI) в производството е спаднал до 8-месечно дъно от 58,3 пункта през октомври спрямо 58,6 пункта през септември. Това е под предварителната оценка от 58,5 пункта, но все пак далеч от границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването.

Още по темата

Индексът, измерващ производителността, който е част от общия PMI и се разглежда като добър показател за икономическо здраве, е спаднал до 53,3 пункта през октомври от 55,6 пункта предишния месец. Това е най-ниското му четене от юни миналата година.

„Производителите в еврозоната отчитат влошаване на ситуацията с веригите на доставка през октомври, което остро е ограничило растежа на производството миналия месец“, заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

„Средното време за доставка на суровини се е удължило с темп, надвишавано само два пъти от почти четвърт век данни, като компаниите още веднъж отчитат търсене, което изпреварва предлагането за редица суровини и компоненти“, допълва той.

Този недостиг означава, че доставчиците са успели да вдигнат цените си. Индексът на производствените цени се е покачил до 89,5 пункта от 86,9 пункта, което е най-високата му стойност, откакто започва проучването през 1997 г.

Макар че икономиката на блока продължи да процъфтява през лятото, докато активността се възстановява след блокадите заради коронавируса, инфлацията също надвишава очакванията, показаха официални данни от миналата седмица.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард призна в четвъртък, че инфлацията ще остане висока за по-дълго време, но отблъсна пазарните залози, че ценовият натиск ще доведе до повишаване на основните лихви от ЕЦБ още следващата година.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед се подготвя за по-агресивни ходове от очакваното