IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Китай нарасна до 6-месечен връх

Изготвеният от HSBC и Markit предварителен доклад за септември изненада приятно пазарите

09:12 | 23.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производствената активност в Китай нарасна до 6-месечен връх

Производствената активност в Китай е нараснала до 6-месечен максимум през септември, сочат предварителните данни на изготвяния от HSBC и Markit индекс за втората по големина икономика в света, пише MarketWatch.

Предварителната (flash) версия на измерителя се изкачи до 51,2 пункта през настоящия месец спрямо отчетените 50,1 пункта през август, като резултатът изненада анкетираните от Bloomberg икономисти. Консенсусната оценка на експертите показа прогноза за 50,9 пункта за деветия месец.

Всички стойности над 50 пункта са издикатор за растеж, докато резултатите под тази граница са сигнал за свиване.

Главният икономист в HSBC за Китай Хунбин Цю заяви, че предварителните данни са добавили "още едно доказателство за продължаващия отскок в растежа на Китай". По думите му това е било подкрепено от "едновременни подобрения при външните и вътрешните условия на търсенето".

"Очакваме по-устойчиво възстановяване и по-нататъшното филтриране чрез фино регулирани мерки, които трябва да повдигнат вътрешното търсене. Това ще създаде по-благоприятни условия, за да се даде тласък на реформите, които на свой ред ще повишат средносрочната и дългосрочната прогноза за растеж", отбеляза Цю в изявлението, придружаващо публикуването на данните.

Flash версията на PMI индекса на HSBC се основава на обработени 85-90% от общите отговори на месечното проучване сред бизнеса.

Главният икономист за Китай в Royal Bank of Scotland Луис Куис също изрази положително мнение за данните, отбелязвайки, че "в настоящото възстановяване на промишлеността в Китай са вкоренени както по-добрия износ сред подобряването на глобалното търсене, така и стабилното вътрешно търсене".

"Някои се страхуват, или твърдят, че скорошният ръст при вътрешното търсене до голяма степен се дължи на правителствените стимули. Това е преувеличено. В края на краищата Китай все още има излишък по текущата сметка", посочи експертът.

Фондовите пазари в Китай очаквано реагираха с оптимизъм на резултатите. Основният бенчмарк в страната Shanghai Composite Index отбелязва дневен ръст от 0,9% към 09:00 часа българско време в сравнение с покачването от 0,3 на сто непосредствено след публикуването на данните.

Междувременно търговията в Хонконг бе преустановена заради тайфуна "Усаги", който по последни данни е взел най-малко 25 жертви в Южен Китай.

Инвеститорите възвърнаха доверието си и в австралийския долар след добрите данни за Китай. "Австралиецът“ се изкачва до 94,27 американски цента спрямо 94,03 преди представянето на доклада на HSBC.

Вижте коментар по темата на Нейра Чехич от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още