IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Китай през март отчита първи ръст от четири месеца

Индексът PMI се покачва до 50,5 пункта през март, докато промишленото производство отчита ръст до 52,7 пункта

14:00 | 31.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Промишлената активност във втората по големина икономика в света отбелязва покачване за първи път от четири месеца през март, съобщава Ройтерс, позовавайки се на проучване, което доказва, че стимулите на Пекин са започнали да имат ефект върху местната икономика. 

Ако се окаже стабилно, подобряването на условията на бизнеса би могло да покаже, че влошените показатели при промишления сектор са започнали да се възстановяват, понижавайки опасенията, че Китай може да изпадне в по-сериозен икономически спад.

Много анализатори обаче остават предпазливи по отношение на перспективите за растеж, като се позовават на сезонните изкривявания, причинени от продължителните новогодишни празници през февруари.

Според специалистите реалните инвестиции и потребителско търсене остават по-слаби.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се покачва до 50,5 пункта през март от февруари, когато отчете най-ниското си ниво от три години насам.

Това е първото покачване на индекса от три месеца, според данни, публикувани от Националното статистическо бюро на Китай.

Границата от 50 пункта разделя растежа от свиването на месечна база.

Проучени от Ройтерс анализатори прогнозират, че промишленият показател ще нарасне леко до 49,5 пункта, тъй като предприятията са увеличили производството след почивните дни през февруари, възстановявайки запасите си преди сезонното нарастване на активността през пролетта.

През март промишленото производство нараства най-бързо за последните шест месеца. То нараства до 52,7 пункта от 49,4 пункта за февруари, което е най-високото ниво от септември 2018 г.

Общите нови поръчки също нарастват с по-бързи темпове, с което се покачват и промишлените цени до петмесечен връх от 51,4 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още