IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената дейност в Китай изкачи 3-месечен връх през октомври

Детайлната разбивка на данните обаче показа допълнително забавяне в растежа в някои ключови области

09:53 | 03.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производствената дейност в Китай изкачи 3-месечен връх през октомври

Производствената дейност в Китай се е ускорила до тримесечен връх през октомври според ново частно проучване, но разбивката на данните показа допълнително забавяне в темповете на растеж в някои ключови области.

Индексът на мениджърите по покупките, изготвян от HSBC, отчете ниво от 50,4 пункта спрямо окончателната оценка от 50,2 пункта за септември.

Ръстовете на новите поръчки и новите поръчки за износ – основните индикатори за вътрешното и външното търсене, се забавиха до най-ниските си нива от съответно четири и пет месеца, оставайки все пак над нивото от 50 пункта, което разделя разширяването от свиването. Измерителят на производството в заводите пък намаля до петмесечно дъно от 50,7 пункта.

Докладът на HSBC се публикува след представянето в края на миналата седмица на правителствените данни за същия месец, които показаха спад до петмесечно дъно от 50,8 пункта спрямо 51,1 пункта през септември.

"Данните като цяло показват, че икономиката на Китай се стабилизира с относително бавен темп", казва пред CNBC Джон Джу, главен икономист за Китай в HSBC. "Това бе още един месец, при който търсенето все още бе доста слабо, както вътре, така и навън", допълва той.

Икономиката на Китай бе възпрепятствана от понижение на износа, спад в имотния сектор и свиване на растежа на инвестициите. Въпреки че Пекин предостави целенасочени стимули в подкрепа на икономиката през голяма част от годината, властите се въздържаха от по-агресивни политически ходове.

Брутният вътрешен продукт на страната нарасна със 7,3% през третото тримесечие, което бе най-слабата експанзия от началото на глобалната финансова криза. Правителството има за цел растеж от около 7,5% за цялата година.

"Мисля, че ако погледнем по-мащабно картината, можем да отличим една тенденция, която наистина ни удари – продължаващата дефлация в Китай. Производствените цени потвърждават това. Мисля, че фирмите наистина не се чувстват достатъчно уверени в перспективите за търсенето, за да повишат цените, което доведе до свиване на маржовете", казва още Джу, който очаква допълнителна подкрепа от страна на правителството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още