Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Производствената инфлация в Китай остава стабилна трети пореден месец

Растящите цени на суровините като въглища, стомана и цимент подпомогнаха индустриалните компании, които се радват на солидни печалби

Производствената инфлация в Китай остава стабилна трети пореден месец

Снимка: Архив Ройтерс

Производствената инфлация в Китай остава стабилна трети пореден месец на фона на устойчиво търсене и на усилията на правителството да понижи индустриалния капацитет, съобщава Bloomberg.

Производствените цени нарастват с 5,5% на годишна база през юли, а очакванията бяха за стойност от 5,6 на сто.

Потребителската инфлация е 1,4% на годишна база спрямо очаквания за стойност от 1,5%. Таванът, заложен от властите, е 3 на сто.

Растящите цени на суровините като въглища, стомана и цимент подпомогнаха индустриалните компании, които се радват на солидни печалби. Мерките на властите за понижаване на капацитета ограничиха предлагането на суровини, а пък търсенето от страна на имотни и инфраструктурни проекти засега се задържа.

На месечна база производствената инфлация излиза на положителна територия (0,1%), след като два поредни месеца цените се понижаваха.

„Ръстът на производствените цени предполага, че корпоративните печалби трябва да продължат да се подобряват през идните месеца“, коментира Дейвид Кю, икономист в ANZ, базиран в Шанхай.

„Търсенето в Китай и по света ще стане по-умерено през второто полугодие“, прогнозира Керъл Ляо, икономист в JPMorgan Chase в Хонконг. По думите й потреблението ще движи глобалната икономика до края на годината, а това оказва по-малка подкрепа на цените на суровините в сравнение с инвестициите.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини
Настроението в японската индустрия продължава да се подобрява