IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация в Китай се е ускорила по-бързо от очакваното

Индексът на потребителските цени пък се е изкачил до 1,8% през май

11:54 | 09.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствената инфлация в Китай се е ускорила по-бързо от очакваното през май, след като цените на суровините, като суров петрол и метали, са се увеличили, съобщава Bloomberg.

Индексът на производствените цени се е повишил до 4,1% на годишна база спрямо прогнозите за 3,9% в анкета на Bloomberg сред икономисти. Стойността за април бе 3,4%.

Индексът на потребителските цени се е изкачил до 1,8% през май, заяви статистическото бюро в събота, което съответства на прогнозата на икономистите и на ръста от миналия месец.

Макар че ускоряващата се производствена инфлация и по-леката потребителска инфлация може да поддържат маржовете на някои от китайските индустрии, няма признаци за продължително възстановяване. Очаква се показателят за производствените цени да се забави до ръст от 3,3% тази година спрямо увеличението от 6,3% миналата година, което подкрепи глобалната рефлация.

„Ралито при суровините се дължи както на силните цени на петрола, така и на стабилното местно търсене“, коментира Лари Ху, базиран в Хонконг икономист в Macquarie Securities. “Икономиката се представя добре през второто тримесечие, но постепенно ще се забави през второто полугодие“.

Цените на суровините от суров петрол до природен газ са се повишили със 7,5% през май на месечна база, а стабилният пазар на стомана е подкрепил цените на металите, заяви статистическата служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още