IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация в Китай се ускорява с най-бърз темп от близо 9 години

Потребителската инфлация обаче се забавя до най-слабия си темп от средата на януари 2015 г.

10:04 | 09.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на производствените цени в Китай се ускорява през февруари с най-резкия темп от близо девет години и надминава очакванията, съобщава Ройтерс. Цените на стоманата и други материали продължават да се повишават, насърчавайки печалбите на индустриалните компании по света.

Индексът на производствените цени скача със 7,8% на годишна база през февруари спрямо 6,9% ръст през януари, сочат данните на Националната статистическа служба.

Цените на желязната руда и стоманата растат вече една година, стимулирани от бума в строителството, но същевременно има опасения за нарастващите резерви по китайските пристанища. Повишенията в производствените цени се регистрират основно в минната и тежката индустрия, като при минното дело цените скачат с 36,1% - най-голямото повишение от началото на 2010 г.

Според редица анализатори обаче производствената инфлация скоро ще достигне своя пик и не очакват голяма част от този импулс да се прехвърли към потребителските цени.

През последните месеци Китайската народна банка предпазливо предприема мерки за затягане на политиката си, като повишава лихвите по краткосрочното кредитиране. Властите пренасочват фокуса си към овладяване на рисковете, свързани с бързото трупане на дълг.

Отслабващият инфлационен натиск може да понижи риска, който би изисквал по-агресивна реакция от страна на централната банка.

„Очакваме затягането на политиката да бъде задвижвано от опасения за кредитирането, а не от усилия да се овладее инфлацията“, коментира Джулиан Еванс-Причард от Capital Economics.


source: tradingeconomics.com

Потребителската инфлация обаче се забавя до най-слабия си темп от средата на януари 2015 г. и остава под целевото ниво от 3%. Ръстът се забавя до 0,8% на годишна база през февруари, тъй като цените на хранителните продукти се понижават след Лунната нова година. През януари потребителските цени записаха повишение от 2,5% през януари.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още