IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация в Китай се забавя за пръв път от 7 месеца

Желязната руда и въглищата поевтиняват под натиска на опасенията, че производството на стомана ще надвиши търсенето

09:42 | 12.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствената инфлация в Китай се забавя през март за пръв път от седем месеца. Желязната руда и въглищата поевтиняват под натиска на опасенията, че производството на стомана ще надвиши търсенето, съобщава Ройтерс.

Индексът на производствените цени се повишава със 7,6% на годишна база, след като предишния месец ръстът беше 7,8% - деветгодишен връх, показват данните на Националната статистическа служба. Стойността е в унисон с очакванията.

На месечна база производствените цени растат с едва 0,3%, което е най-малкото повишение от септември 2016 г. и наполовина по-малко от стойността през февруари.

Производствената инфлация на годишна база в Китай се върна на положителна територия едва през септември миналата година, след като цените падаха в продължение на пет години.

Ренесансът в производството на стомана в Китай беше ключов двигател за втората по големина световна икономика през последните тримесечия и помогна за реализирането на печалби и съживяването на инфлацията в промишлеността на глобално ниво.

„Макар че китайската производствена инфлация изглежда вече премина през своя пик, се очаква да остане висока още известно време, поддържайки печалбите на предприятията на разумно ниво“, коментира австралийската банка ANZ.

Производствена инфлация на годишна база:


source: tradingeconomics.com

Потребителските цени растат с 0,9% на годишна база през март, след като през февруари повишението беше 0,8 на сто. Цените на хранителните продукти – най-големият компонент в индекса на потребителската инфлация – се понижават с 4,4%.

Базисната инфлация, която изключва храните и енергията, се ускорява леко до 2,3%, което подсказва, че има силно търсене от страна на все по-богатото и застаряващо население.

Потребителска инфлация на годишна база:


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още