IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в ЕС и еврозоната рязко забавят ръста си

България остава на второ място по ръст на цените на производител на годишна база

13:39 | 02.02.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствените цени в еврозоната през последния месец на миналата година са се повишили с 0,2% на месечна база. Това показват последните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани днес. В Европейския съюз (ЕС) като цяло се отчита увеличение от 0,1%.

През ноември темпът на растеж на цените на производител и в еврозоната, и в ЕС бе доста по-бърз – от по 0,6% в сравнение с предишния месец на годината.

На годишна база обаче продължава да се отчита много по-сериозно повишение както в ЕС като цяло, така и в 19-членната еврозона. Спрямо декември 2016 г. производствените цени са нараснали с 2,2% в еврозоната и с 2,4% в 28-е страни членки на съюза.

Според Евростат положително влияние върху производствените цени в еврозоната на месечна база имат междинните стоки (ръст от 0,2%) и енергийният сектор, капиталовите и трайните потребителски стоки (по 0,1%). В същото време цените на нетрайните потребителски стоки остават без промяна.

В ЕС като цяло повишението от 0,1% се дължи основно на междинните и трайните потребителски стоки с по 0,2% и на енергийния сектор с 0,1%. Цените остават стабилни обаче както при капиталовите, така и при нетрайните потребителски стоки.

Най-голям ръст в производствените цени на месечна база бележат Швеция (1,2%), Ирландия (0,7%), Словакия (0,6%) и Финландия (0,5%). Най-сериозен спад се вижда при Дания (-1,0%) и Литва (-0,6%), както и Естония и Румъния (по -0,3%). България постига минимален ръст в цените от 0,1%.

На годишна база положително влияние върху цените и в еврозоната, и в ЕС имат най-вече междинните стоки (съответно от 3,0% и 3,1%) и енергийният сектор (2,9% и 3,2%).

Най-голям ръст на производствените цени на годишна база бележат Белгия (5,3%), България (5,1%), Обединеното кралство (4,2%), Литва (3,8%) и Ирландия (3,6%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
еми да вдигнат заплатите и проблема е решен, щом са толко притеснени :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още