IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в еврозоната с 0,3% ръст през юли

Данните за седмия месец нахвърлиха очакванията както на месечна, така и на годишна база

13:58 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производствените цени в еврозоната с 0,3% ръст през юли

Индексът на цените на производител в еврозоната е нараснал с 0,3 на сто през юли спрямо предходния месец, според публикуваните във вторник данни на европейската статистическа служба Евростат. На годишна база пък индикаторът се е повишил с 0,2% след покачването от 0,3% през юни, предава агенция Интерфакс.

Резултатите нахвърлиха предварителните прогнози на анкетираните от Bloomberg експерти. Анализаторите предвиждаха покачвания и при двата индекса с по 0,1%.

Ръстът на производствените цени сред всичките 28 страни от Европейския съюз (ЕС) е достигнал 0,4% през седмия месец на годината. На годишна база пък се наблюдава увеличение с 0,7 на сто.

Изключвайки енергийния сектор, индексите на производствените цени както за еврозоната, така и за целия ЕС са останали без изменение. Същевременно цените на енергийните продукти са се покачили с 0,8% в еврозоната и с 1,2 на сто в ЕС.

Сред страните от Съюза, за които има налични данни, най-голямото увеличение на индикатора на месечна база се наблюдава във Великобритания (1,9%), Гърция (0,9%), Холандия (0,7%), Испания и Португалия (0,5%). Най-голям спад пък се отчита в Естония (-5,0%), Словакия (-0,5%), Кипър (-0,4%) и Хърватия (-0,3%).

С изключение на енергийния сектор производствените цени нарастват с 0,6% в еврозоната и с 0,8 на сто в ЕС на годишна база. Стойността на енергийните продукти пък се е покачилила с 0,6% в рамките на валутния блок и с 0,3 на сто в ЕС спрямо година по-рано.

Спрямо юли 2012 г. най-чувствителен растеж на цените на производител се наблюдава в Естония (8,4%), Дания (5,1%) и Обединеното кралство (4,4%), докато най-голям спад е отчетен в Кипър (-2,3%) и България (-1,8%) и Литва (-1,4%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още