IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в Германия отчитат годишен спад и през септември

Цените на електроенергията отново са в основата на понижението на индекса

12:00 | 20.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производствените цени в Германия отчитат годишен спад и през септември

Индексът на производствените цени в Германия продължава да спада на годишна база и през септември. Цените на електроенергията отново оказват негативен натиск върху показателя, който остава без изменение на месечна база, пише MarketWatch.

Производствените цени не се изменят в сравнение с август, но през септември индексът се понижава с 1% на годишна база, показват последните данни на Статистическата служба на Германия Destatis.

Цифрите съвпадат с очакванията на анкетираните от Dow Jones Newswires анализатори. През август производствените цени отбелязаха понижение от 0,1% на месечна и от 0,8% на годишна база.

Цените на електроенергията продължават да тежат на индекса. През септември те са с 3,8% по-ниски спрямо същия месец на предходната година. Изключвайки цените на електроенергията, индексът на производствените цени би отчел ръст от 0,1% на годишна база.

Цените на производител влияят, но не се пренасят директно върху потребителските цени. От своя страна инфлацията в Германия не показа изменение през септември за трети пореден месец. Годишният темп на инфлацията в най-голямата европейска икономика остава 0,8% през деветия месец на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още