IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в Германия се ускориха до 18-месечен връх

Основен генератор на производствената инфлация отново са енергийните цени

16:26 | 20.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Растежът на производствените цени в Германия се ускори очаквано през септември до 18-месечен връх, което е нов знак за засилване на инфлационния натиск във водещата икономика на еврозоната, показват данните на Destatis, цитирани от DPA.

Индексът PPI, измерващ цените на производител, се повиши през септември с 0,3% спрямо август, когато нарасна с 0,5 на сто. На годишна база растежът на производствените цени на Германия се ускори очаквано до 3,3% от 3,2% месец по-рано, отбелязвайки най-силен растеж от април 2017 г. насам. Основен генератор на производствената инфлация отново са енергийните цени, като през септември те нараснаха с цели 9,4% спрямо година по-рано благодарение най-вече на скок на цените на петролните продукти с 19,2%, докато цените на електрическа енергия се увеличиха с 9,1%, а цените на природната газ - с 9,2 на сто.

Основният индекс PPI (изключвайки енергийните цени) остана през септември на нивото от август и нарасна на годишна база с 1,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още