IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в Китай падат до тригодишно дъно

Миксът от положителен CPI и отрицателен PPI ще се усети особено от фирмите и работниците в някои от експортноинтензивните сектори, твърди експерт

09:36 | 10.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производственият сектор в Китай усеща все по-силно последиците от търговския спор със САЩ.

Цените на производителите паднаха за втори пореден месец поред през август, съобщи Националната служба за статистика във вторник. PPI индексът спадна с 0,8 процента в сравнение със същия месец на миналата година. Това е най-големият едногодишен спад от август 2016 г., когато той също беше 0,8 процента. През юли индексът падна с 0,3 процента.

В същото време индексът на потребителските цени (CPI) регистрира повишение от 2,8 на сто през август на годишна база. Той обаче остава без промяна на месечна база. Повишението е над очакванията на анализаторите за малко по-скромен ръст от 2,6%.

„Ценовият натиск в Китай като цяло е слаб въпреки инфлацията при храните заради покачващите се цени на свинското. За нас основният риск е дефлацията или поне липсата на инфлация. Това оказва все повече натиск върху Народната банка на Китай за облекчаване на паричната политика“, коментира Дейвид Кю от Bloomberg Economics.

„Миксът от положителен CPI и отрицателен PPI ще се усети особено от фирмите и работниците в някои от експортноинтензивните сектори, като машини и IT оборудване“, казва Виктор Ших, професор в Калифорнийския университет в Сан Диего, който изучава китайските политика и финанси.

„Във времена, в които търговската война свива ценовата мощ на тези фирми, те са под натиск да плащат повече на работниците си поради увеличаването на цените на храните. Това ще доведе до финансови затруднения сред някои фирми, изправени пред този натиск", пояснява още експертът пред Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още