IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ отбелязват лек ръст през юли

Основната инфлация е нараснала с 1,7% в 12-те месеца до юли

17:33 | 09.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствените цени в САЩ са нараснали умерено през юли, докато основната инфлация леко е спаднала, което може да даде основание на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да понижи лихвите отново идния месец, предаде Ройтерс.

Министерството на труда съобщи, че индексът на производствените цени за крайните потребители е нараснал с 0,2 на сто миналия месец след 0,1 през юни. През 12-те месеца до юли показателят се е увеличил с 1,7 на сто, съобщава БТА.

С изключение на силно променливите цени на храната, енергията и търговските услуги производствените цени отчитат спад от 0,1 на сто миналия месец. Това е първият спад от октомври 2015 година след стабилизирането на показателя през юни.

Основната инфлация е нараснала с 1,7 на сто през 12-те месеца до юли - най-слабото покачване от януари 2017 година, след като през юни отчете растеж от 2,1 на сто.

През юли цените на енергията на едро са скочили с 2,3%, след като намаляха с 3,1% през предходния месец. Те са били подкрепени от ръста с 5,2% на цените на бензина. Цените на стоките са се повишили с 0,4% миналия месец след понижението с 0,4% през юни. 

Енергията е съставлявала над 80% от ръста на цените на стоките миналия месец. Цените на храните на едро са се повишили с 0,2% през юли, след като напреднаха с 0,6% през юни. Цените на основните стоки са нараснали с 0,1%, след като останаха непроменени през предходните три месеца. 

Цените на услугите са се понижили с 0,1% през юли, като това е първи спад от януари насам, след като през юни нараснаха с 0,4%. Свиването се дължи на поевтиняването с 4,3% на хотелските и мотелските стаи. 

Здравните услуги са поскъпнали с 0,1% през миналия месец, след като през юни цените отбелязаха ръст с 0,2%. Цената на посещенията при лекар е намаляла с 0,5% миналия месец, което е най-големият спад от януари 2016 г., след като остана непроменена през юни. 

Цените на извънболничната помощ са нараснали с 0,7%, което е най-голямото повишение от януари 2018 г. В същото време болничната помощ е поевтиняла с 0,2%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още