IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ с най-голям годишен ръст от близо 7 години през юни

Индексът PPI е нараснал с 0,3% миналия месец, подкрепен от повишаването на цените на бензина

17:19 | 11.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производствените цени в САЩ са се повишили малко повече от очакваното през юни, постигайки най-големия си ръст на годишна основа от 6,5 години, съобщава Ройтерс.

Министерството на труда съобщи в сряда, че индексът му на производствените цени за крайното търсене (PPI) е нараснал с 0,3% миналия месец, подкрепен от повишаването на цените на бензина. Индексът постигна ръст от 0,5% през май.

В 12-месечния период до юни PPI е напреднал с 3,4%, което е най-голямото увелиение от ноември 2011 г. насам. Производствените цени нараснаха с 3,1% на годишна основа през май.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че PPI ще отбележи увелиение от 0,2% на месечна база през юни и от 3,2% на годишна база.

Индексът за основните цени на производителите, който изключва хранителните стоки, енергията и търговските услуги, се е повишил с 0,3% миналия месец спрямо май. Той постигна ръст от 0,1% през петия месец на годината.

Инфлацията постепенно се ускорява на фона на трудов пазар, за който се смята, че е постигнал почти пълна заетост.

Предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията - индексът на разходите за лично потребление (PCE), изключващ хранителните стоки и енергията, постигна целта на американската централна банка от 2% през май за първи път от шест години.

През юни цените на услугите са се повишили с 0,4% на месечна база, след като се покачиха с 0,3% през май. Скок с 21,8% на индекса на горивата е допринесъл с около 40% от нарастването на цените на услугите миналия месец.

Цените на здравните услуги са постигнали ръст от 0,2% на месечна база, след като поскъпването с 1% на амбулаторните грижи е компенсирало лекия спад на цените за посещения на лекари по домовете и за болнични грижи. През май цената на здравните услуги се покачи с 0,1%.

Цените на стоките са се повишили с 0,1%, след като напреднаха с 1% през май. Миналия месец ръстът им е бил ограничен заради спада с 1,1% на цените на хранителните стоки. Цените на едро на бензина са нараснали с 0,5% спрямо предишния месец, след като скочиха с 9,8% през май.

Цените на стоките без хранителните стоки и енергията са се повишили с 0,3% за четвърти пореден месец, а на моторните превозни средства отбелязват ръст от 0,4% през юни на месечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още