Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Производствените цени в САЩ с най-голям годишен ръст от близо 7 години през юни

Индексът PPI е нараснал с 0,3% миналия месец, подкрепен от повишаването на цените на бензина

Производствените цени в САЩ с най-голям годишен ръст от близо 7 години през юни

Снимка: Ройтерс

Производствените цени в САЩ са се повишили малко повече от очакваното през юни, постигайки най-големия си ръст на годишна основа от 6,5 години, съобщава Ройтерс.

Министерството на труда съобщи в сряда, че индексът му на производствените цени за крайното търсене (PPI) е нараснал с 0,3% миналия месец, подкрепен от повишаването на цените на бензина. Индексът постигна ръст от 0,5% през май.

В 12-месечния период до юни PPI е напреднал с 3,4%, което е най-голямото увелиение от ноември 2011 г. насам. Производствените цени нараснаха с 3,1% на годишна основа през май.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че PPI ще отбележи увелиение от 0,2% на месечна база през юни и от 3,2% на годишна база.

Индексът за основните цени на производителите, който изключва хранителните стоки, енергията и търговските услуги, се е повишил с 0,3% миналия месец спрямо май. Той постигна ръст от 0,1% през петия месец на годината.

Инфлацията постепенно се ускорява на фона на трудов пазар, за който се смята, че е постигнал почти пълна заетост.

Предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията - индексът на разходите за лично потребление (PCE), изключващ хранителните стоки и енергията, постигна целта на американската централна банка от 2% през май за първи път от шест години.

Още по темата

През юни цените на услугите са се повишили с 0,4% на месечна база, след като се покачиха с 0,3% през май. Скок с 21,8% на индекса на горивата е допринесъл с около 40% от нарастването на цените на услугите миналия месец.

Цените на здравните услуги са постигнали ръст от 0,2% на месечна база, след като поскъпването с 1% на амбулаторните грижи е компенсирало лекия спад на цените за посещения на лекари по домовете и за болнични грижи. През май цената на здравните услуги се покачи с 0,1%.

Цените на стоките са се повишили с 0,1%, след като напреднаха с 1% през май. Миналия месец ръстът им е бил ограничен заради спада с 1,1% на цените на хранителните стоки. Цените на едро на бензина са нараснали с 0,5% спрямо предишния месец, след като скочиха с 9,8% през май.

Цените на стоките без хранителните стоки и енергията са се повишили с 0,3% за четвърти пореден месец, а на моторните превозни средства отбелязват ръст от 0,4% през юни на месечна база.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
По-високите държавни разходи помогнаха на Германия да избегне рецесия