IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ с най-слаб ръст за последните четири месеца

През юли индексът на производствените цени се покачва само с 0,1% на месечна база и с 1,6% на годишна

16:31 | 15.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производствените цени в САЩ с най-слаб ръст за последните четири месеца

Цените на производител в САЩ нарастват с най-слабия темп за последните четири месеца – сигнал за край на ценовия натиск, наблюдаван по-рано през годината, пише WBPOnline.

Индексът на производствените цени се покачва само с 0,1% през юли спрямо предходния месец, когато бе отбелязан растеж от 0,4%, разкриват данните на щатското Министерство на труда. Числото съвпада с предварителните очаквания на експертите.

Годишният прираст на производствените цени възлиза на 1,7%, като също оправдава прогнозите. Темпото обаче е по-бавно спрямо юнските 1,9% на годишна база. През април измерителят се озова на 2-годишен връх от 2,1 на сто на годишна база, но от този момент насам темпът на растеж се забавя.

С началото на новата година ведомството започна да причислява и изменението на цените в секторите услуги и строителство при съставянето на индекса на производствените цени. Данните са силно волатилни поради големите изменения в цените на търговските услуги, което затруднява по-прецизното прогнозиране на инфлацията.

Изключвайки, по-волатилните цени на хранителните стоки и горивата, индексът на производствените цени се покачва с 0,2% през юли, запазвайки темпа на прираст, отчетен през юни.

На годишна база т.нар. базисна производствена инфлация е 1,6% през юли при 1,8%, регистрирани през предходния месец. Данните съвпадат с прогнозите на анализаторите.

Данните със сигурно ще бъдат анализирани и от Федералния резерв, отбелязва WBPOnline. Ниската инфлация е една от основните причини централната банка да запази изключително хлабавата си парична политика. Макар че свиват постепенно програмата си за изкупуване на активи, банкерите едва ли ще вдигнат близо нулевата основна лихва преди втората половина на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още