IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ с умерен ръст през ноември

Въпреки слабия инфлационен фон икономистите не очакват дефлация

18:03 | 11.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Производствените цени в САЩ се повишиха слабо през ноември на фона на нарастващите нови случаи на коронавирус, които засегнаха пазара на труда и търсенето на услуги, съобщава Ройтерс.

Индексът на цените на производител PPI за крайно търсене нарасна с 0,1% миналия месец, след като се увеличи с 0,3% през октомври, съобщиха от Министерството на труда на САЩ в петък. Това е най-слабият ръст от април. През 12-те месеца до ноември PPI се повиши с 0,8%, след като се увеличи с 0,5% през октомври.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че PPI ще се покачи с 0,2% на месечна база през ноември и с 0,8% на годишна база.

Увеличението на цените на стоките с 0,4% се дължи на покачването на PPI. През октомври отчетеното повишение беше с 0,5%. Услугите останаха без промяна в цената след повишаване с 0,2% през октомври.

Като се изключат нестабилните компоненти като храните, енергетиката и търговските услуги, цените на производители нараснаха с 0,1%. Така нареченият основен PPI се покачи с 0,2% през октомври. През 12-те месеца до ноември основният PPI ​​е нараснал с 0,9%, след като през октомври се повиши с 0,8%.

Инфлацията е под целта от 2% на Федералния резерв, като правителството съобщи в четвъртък, че потребителските цени са се увеличили с 0,2% през ноември. 

Въпреки че пандемията от коронавирус е повишила цените на някои стоки поради ограничения в предлагането, здравната криза засегна търсенето на услуги, като пътувания и хранене навън, поддържайки инфлацията под контрол. В същото време милиони американци са или безработни, или не могат да работят в настоящата ситуация, което е намалило или замразило доходите им.

Съединените щати са в разгара на нова вълна от коронавирус, като броят на потвърдените случаи на COVID-19 достигна до над 15 милиона души. Смъртните случаи в страната достигнаха повече от 289 740 от началото на пандемията. Нови строги мерки за изолация вкъщи влязоха в сила в Калифорния тази седмица. Други щати също наложиха ограничения върху бизнеса.

На този фон заявленията за обезщетения при безработица скочиха до най-високото си ниво от близо три месеца миналата седмица.

Въпреки слабия инфлационен фон икономистите не очакват дефлация.

Цените на хранителни стоки на едро са нараснали с 0,5% през ноември, след като са се повишили с 2,4% през октомври. Повишиха се разходите за електричество, природен газ и тютюневи изделия. Но цените на бензина спаднаха с 1,9%. Наблюдава се и намаляване на цената на фармацевтичните препарати.

Цените на основните стоки са нараснали с 0,2%, след като през октомври бяха непроменени. Разходите за здравеопазване нараснаха с 0,2%, след като през октомври се покачиха с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още