IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ са нараснали с най-бързия си темп от 11 години

Индексът на производствените цени е нараснал с 9,7% за година, макар че увеличението на месечна база е по-слабо от очакваното

17:03 | 13.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Gabby Jones/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Производствените цени в САЩ са се повишили с по-малко от очакваното през декември, но годишният им ръст все пак достига нов връх във време, когато инфлацията е на най-високото си ниво от близо 40 години, показват данни на министерството на труда, цитирани от CNBC.

Индексът на производствените цени е нараснал с 0,2% през миналия месец спрямо ноември, което е наполовина от прогнозирания от Dow Jones ръст в размер на 0,4 на сто. Това е значително забавяне в ръста на показателя спрямо предходните два месеца, когато повишението е било съответно 0,6% и 1%.

На годишна база показателят е нараснал с 9,7%, което е най-високото годишно покачване, считано от 2010 г. насам.

Основната инфлация при цените на едро, извън цените на храните, енергия и в търговията, се е забързала с 0,4% през декември на месечна база, което е под очакваните 0,5%.

Цените на храната и енергията бележат спад от съответно 0,6% и 3,3% през декември спрямо предишния месец, цените в търговията са нараснали с 0,8 на сто, а тези в транспорта и в складирането с по 1,7%.

Стоките са поевтинели през месеца с 0,4% спрямо ноември, но в сектора на услугите е бил налице ръст от 0,5%.

Друг доклад на министерството на труда, публикуван в четвъртък, показа, че новоподадените молби за помощи при безработица в САЩ в седмицата до 8 януари са били 230 хил. броя. Това е значително над прогнозите за 200 хил. броя и над предишния резултат от 207 хил. броя.

Продължаващите заявления са намалели със 194 хил. до 1,56 млн. броя, което е най-ниското ниво от 2 юни 1973 г.

Като се изглади седмичната волатилност, средният брой на заявленията за последните четири седмици е бил 210 750, което е спад от 6250 броя спрямо предходната седмица, но нивото продължава да е значително под предпандемичните резултати.

Нивото на заетост е било около 2,9 млн. под равнището си преди избухването на пандемията, докато работната ръка се е свила с 2,3 млн. души.

На фона на продължаващия спад в броя безработни - нивото на безработица през декември е спаднало до 3,9% - пазарите са по-фокусирани върху данните за инфлация. В сряда официалната статистика показа, че индексът на потребителските цени е нараснал със 7% на годишна база през декември. Темпът на ускоряване на инфлацията е най-бързият от юни 1982 г. насам, доближавайки 40-годишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още