IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ са останали устойчиво високи през април

Данните са отражение на големия инфлационен проблем, пред който е изправена щатската икономика

16:59 | 12.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jamie Kelter Davis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jamie Kelter Davis/Bloomberg

Темпът на растеж на производствените цени в САЩ се е ускорил и през април - движение, отразяващо част от по-големия инфлационен проблем на щатската икономика, съобщи министерството на труда, цитирано от CNBC.

Индексът на производствените цени се е повишил с 0,5% на месечна и с 11% на годишна база през април. За сравнение - годишното увеличение през март бе на ниво от 11,5%. Месечният резултат обаче е в съответствие с прогнозите на икономистите, анкетирани от Dow Jones, за ръст от 0,5 на сто.

Извън волатилните цени на храните и енергията, производствената инфлация се е ускорила до 0,6% през април спрямо предходния месец и до 6,9% спрямо същия период година по-рано. През март годишното ниво на основната инфлация е било 7,1%, като и тук месечното увеличение е в съответствие с очакванията.

Данните бяха публикувани ден, след като официалната статистика за потребителските цени показа, че инфлацията в САЩ се е ускорила повече от очакваното през април, достигайки годишно равнище от 8,3 на сто. За сравнение - през март показателят се равняваше на 8,5%.

Отделен икономически доклад, публикуван в четвъртък, показа, че броят на молбите за помощи при безработица в САЩ е стигнал 203 хил. в седмицата до 7 май. Това е увеличение от 1000 броя спрямо предходната седмица и е над очакванията на Dow Jones за равнище от 194 хил. молби.

Продължаващите заявления за помощи обаче са намалели с 44 хил. до 1,343 млн., което е най-ниското ниво от 3 януари 1970 г.

Въпреки че данните до голяма степен за пазара на труда са добри, инфлационната статистика предизвиква най-големи опасения сред представителите на Федералния резерв на САЩ, тъй като заплашва да ограничи икономическата експанзия.

Голям принос за покачването на цените през април са имали поскъпналите газ и хранителни стоки, както и превозните средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още