IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ са се увеличили по-силно от очакваното през март

Инвазията на Русия в Украйна повиши цените на суровини като суров петрол, пшеница и слънчогледово олио

16:46 | 13.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Производствените цени в САЩ са се увеличили  по-силно от очакваното през март на фона на ръст на търсенето на услуги, което предполага, че инфлацията може да остане висока известно време, съобщава Ройтерс.

Индексът на производствените цени за крайно търсене се е увеличил с 1,4% след ръст от 0,9% през февруари, съобщи министерството на труда в сряда. През 12-те месеца до края на март индексът е скочил с 11,2%, което е най-голямото увеличение, откакто 12-месечните данни се изчисляват за пръв път през ноември 2010 г. През февруари индексът напредна с 10,3% за последните 12 месеца.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст на показателя от 1,1% на месечна база и от 10,6% на годишна.

Инвазията на Русия в Украйна повиши цените на суровини като суров петрол, пшеница и слънчогледово олио.

Смята се, че войната между Русия и Украйна и блокадите в Китай за удържане на разпространението на Covid-19, допълнително ще задълбочат проблемите в снабдителните вериги, влошавайки недостига на някои стоки.

Правителството съобщи във вторник, че годишните потребителски цени са отбелязали най-големия си ръст от над 40 години през март, основно заради бензина. Има обаче плах оптимизъм, че инфлацията, която по всички мерки сериозно надвишава целта на Федералния резерв от 2%, е достигнала своя връх.

Централната банка на САЩ през март повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта – първото увеличение от над три години. Докладът от срещата, публикуван миналата сряда, явно подготви основите за големи увеличения на лихвите. Очаква се Фед скоро да започне да намалява и баланса си.

Без волатилните компоненти на храните, енергийните източници и търговските услуги производствените цени са се увеличили с 0,9% през март. Т.нар. основна инфлация на производствените цени се е ускорила до 0,2% през февруари. През 12-те месеца до края на март основната инфлация е достигнала 7,0% след ръст от 6,7% към края на февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още