Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Производствените цени в САЩ се понижават за пръв път от година и половина

На годишна база цените се вдигат, макар и да забавят растежа си

Производствените цени в САЩ се понижават за пръв път от година и половина

Снимка: Архив Ройтерс

Производствените цени в САЩ неочаквано са се понижили през август, отчитайки първия си спад от година и половина. По-ниските цени на храните и редица търговски услуги са засенчили поскъпването на енергийните услуги, предава Ройтерс.

Министерството на труда съобщи в сряда, че индексът на производствените цени за крайното търсене е спаднал с 0,1% миналия месец, след като остана без промяна през юли. Понижението през август е първото от февруари 2017 г.

За 12-те месеца до края на август индексът се е повишил с 2,8%, забавяйки се спрямо ръста от 3,3% през юли.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха индексът през август да се увеличи с 0,2% на месечна и с 3,2% на годишна база.

Ключов показател за натиска върху базисните производствени цени, който изключва храните, енергията и търговските услуги, бележи увеличение от 0,1% миналия месец на месечна база, като за сравнение през юли ръстът бе от 0,3%.

На годишна база през август базовият индекс отчита ръст от 2,9% спрямо 2,8% през седмия месец на годината.

Въпреки забавянето при цените на производител миналия месец, инфлацията като цяло се ускорява на фона на силния пазар на труда и стабилната икономика. Вносните мита на администрацията на Тръмп върху дървесина, перални, слънчеви панели, стомана и алуминий, както и редица други китайски стоки, се очаква да засили още ценовия натиск.

Предпочитаният показател за инфлацията на Федералния резерв – ценовият индекс за личното потребление, изключващ храните и енергията – се е покачил с 2,0% през юли, достигайки целта на централната банка за трети път тази година.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Жилищното строителство и разрешителните за строеж в САЩ намаляват през март