IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ се увеличиха с повече от очакваното през март

Индексът отчете най-рязкото си годишно повишение от 2011 г. насам.

18:50 | 09.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Производствените цени в САЩ се повишиха с повече от прогнозите миналия месец, което показва, че инфлационният натиск продължава да се засилва, съобщи Bloomberg.

Министерството на труда обяви, че индексът на производствените цени при крайното търсене (PPI) се е увеличил с 1% през март в сравнение с предходния месец след 0,5% ръст през февруари. Повишението е два пъти по-голямо от средната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg, като нарастване е отчетено при разходите за стоки и услуги.

сащ сащ

Данните, които обикновено се публикуват в 8:30 ч. сутринта нюйоркско време, бяха забавени.

С изключение на по-волатилните компоненти като енергия и хранителни стоки, основният PPI се е увеличил с 0,7% спрямо месец по-рано.

Месечният ръст на индекса доведе до 4,2% увеличение на стойността му на годишна база. Това е най-рязкото годишно повишение от 2011 г. насам.

Цените на производители, които могат да бъдат предадени на потребителите, се покачват с бързи темпове, нажежавайки и без това разгорещения дебат за бъдещия път на инфлацията през следващите месеци.

Цената на стоките се покачи с 1,7% през март, като повече от 25% от тази печалба се дължи на скока с 8,8% в цените на бензина. Разходите за услуги се повишиха с 0,7% за трети пореден път, подхранвани от увеличените маржове при търговците на дребно и търговците на едро.

По-рано данните показаха, че търговският дефицит на САЩ е достигнал рекордно високо ниво през февруари, тъй като икономическата активност се възстановява по-бързо в сравнение с други страни и може да остане висока тази година, като се очаква мащабната фискална помощ да стимулира най-бързия растеж от близо четири десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още