IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството продължава да подкрепя германската икономика през януари

Германските заводски поръчки се повишиха три пъти повече от очакваното

11:23 | 05.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германските заводски поръчки се повишиха през януари, което предполага, че производството ще продължи да подкрепя икономиката през продължителните блокади заради коронавируса, съобщава Bloomberg.

Търсенето се е увеличило с 1,4%, близо три пъти повече от очакваното, и е подкрепено от поръчкитe извън страната. Вътрешното търсене намалява.

поръчки поръчки

Канцлерът Ангела Меркел изложи план тази седмица за постепенно отпускане на ограниченията върху икономиката, като позволи на някои магазини да отворят в понеделник. По-нататъшни стъпки за облекчаване могат да последват на всеки две седмици в зависимост от местните нива на заразяване.

Това все още означава, че много мерки ще останат в сила поне до края на месеца. Bloomberg Economics очаква германската икономика да се свие с цели 3% през първото тримесечие. Въпреки че производственият сектор се представя по-добре от услугите, през декември заводските поръчки спаднаха, отчасти потиснати от слабото търсене от еврозоната.

Повечето икономисти очакват възстановяването да започне през втората половина на годината с напредването на ваксинациите и окончателното премахване на ограниченията. Европейската централна банка (ЕЦБ) ще представи нови прогнози за 19-членната еврозона следващата седмица.

Все пак Германия ще трябва да увеличи дълговото си бреме тази година, за да помогне за справяне с въздействието на кризата, според финансовия министър Олаф Шолц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още