IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството във Великобритания се сви за първи път от близо година

През последните три месеца фабричната продукция е нараснала с 0,6%, което е най-слабото представяне от юли насам

13:02 | 11.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производството на Великобритания се сви за първи път от 11 месеца през февруари, основно заради спад в производството на машини и оборудване, съобщи Bloomberg.

Фабричното производство отбеляза спад от 0,2% спрямо януари, когато производството остана непроменено, показват данните на Националната статистика. Общото промишлено производство нарасна с по-малко от прогнозираните 0,1%, тъй като задържането на температурите под средното повиши търсенето на енергия.

Това сложи край на безпрецедентните ръстове за производителите, които спомогнаха за укрепването на икономиката.

Седем от 13-те производствени отрасли записаха спад през февруари, като секторът на машини и оборудване се понижи с 3,9% след силен януари. През последните три месеца фабричната продукция е нараснала с 0,6%, което е най-слабото представяне от юли насам.

Въпреки това остава спорно дали лошото време е засегнало производството през февруари, тъй като студовете, обхванали столицата, започнаха едва в края на месеца. Това обаче може да е допринесло за спада на строителната продукция от 1,6% през месеца.

Bloomberg посочва още, че растежът може да се засили от търговията, след като през февруари дефицитът на стоки и услуги се е свил много повече от прогнозираното - до 1,65 млрд. паунда (1,37 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:27 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още