IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлената активност на Япония спада до 3-годишно дъно

Това се случва на фона на най-резкия спад на притока на нови поръчки от края на 2012 г. насам

13:35 | 24.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Промишлената активност на Япония спадна до най-ниското ниво от три години. Това засили опасенията относно въздействието на забавения растеж на световната икономика. Очаква се следващата седмица Централната банката на Япония да представи доклад за икономиката на страната и нивата на инфлацията.

По изчисления на Jibun Bank индексът на мениджърите по поръчките PMI в промишлеността е спаднал до 48,5 пункта през октомври, което е най-ниското му ниво от юни 2016 г. насам. Това се случва на фона на най-резкия спад на притока на нови поръчки от края на 2012 г. насам. Смята се, че всяко показание на индекса под 50 пункта показва свиване. япония япония

Бизнес активността беше засегната през октомври от увеличението на данъка върху продажбите, които влезе в сила същия месеца. Степен, в която данъчната промяна намали икономическата активност, беше подсилена и от супер тайфуна, който скоро премина през страната.

Резкият спад в индекса на сектора на услугите, неизменно свързан със сектора на производството, който достигна до 50,3 пункта, също е повод за тревога.

Тези показания на индексите допринасят за нарастване на очакванията за увеличаване на паричната подкрепа от страна на Японската централна банка. Бордът на банката трябва да проведе заседание през следващата седмица, на което се очаква задълбочаване на отрицателните лихвени проценти на фона на нарастващите рискове от чужбина.

През следващите месеци основните показатели за състоянието на икономиката ще бъдат наблюдавани много внимателно, за да се прецени дали ще бъде нужно предоставянето на нови фискални стимули, за да бъде избегната рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още